Orangutani - středisko pro osiřelé orangutany Nyaru Menteng - Borneo

30.05.2014 11:19

odkaz na Facebook organizátorky - https://www.facebook.com/lonedroscher

odkaz na článek Projektu vizProjekt na záchranu orangutanů

Převzatá část textu z https://www.rozhlas.cz/safari/pribuzni/_zprava/projekty-na-zachranu-orangutanu--905410 viz. níže:

Hlavní ochranářská centra v Indonésiiexistují v rámci národních parků a velkých rezervací - Tanjung Puting (centrální Borneo), Kutai (východní Borneo), Gunung Palung (západní Borneo), Bukit Lawang v Gunung Leuser N.P. na hranicích Acehu a Severní Sumatry.

Malajsii jsou orangutani chráněni zejména v Semengoh Wildlife Centre a Matang Wildlife Centre v Sarawaku, důležitá záchranná stanice leží poblíž Sandakanu v Sabahu (Sepilok Orang Utan Sanctuary). 

Primární ochranářskou práci zajišťují záchranné stanice pro orangutaní sirotky - mláďata zabitých dospělců, která se stala předmětem obchodu a která se úřadům podařilo zabavit. Počátkem roku 2004 bylo například v Thajsku zabaveno kolem 100 orangutanů z Bornea, 50 jich bylo vráceno na ostrov zpět v roce 2006. Stanice se snaží o návrat těchto zvířat do volné přírody. Není to zdaleka proces jednoduchý. 

O záchranu orangutanů usiluje několik významných ochranářských organizací. Zaměřují se nejen na boj proti nezákonnému kácení tropických pralesů a příčinám, jež k negativnímu vývoji vedou, současně s tím se ale snaží vytvářet udržitelné ekonomické alternativy pro komunity žijící v okolí přirozeného výskytu orangutanů. Tím potlačují samotné příčiny pytláctví a rabování lesů. Podstatnou součástí jejich snah je i zapojení místních obyvatel do aktivní ochrany orangutanů přímo v národních parcích. 

Dominantní orangutaní samec poblíž výzkumného tábora Leakey Camp, n.p. Tanjung Puting - Foto: flickr.com   ,  bjornman

Dominantní orangutaní samec poblíž výzkumného tábora Leakey Camp, n.p. Tanjung PutingFoto: flickr.com , bjornman

Na ochraně se významnou měrou podílejímezinárodní kampaně, informující veřejnost o vážné situaci v níž se populace orangutanů a vůbec celý jejich přirozený domov nachází. Tlak mezinárodní veřejnosti pomalu iniciuje zkvalitnění ochranářské legislativy. Stejně podstatná je také osvětová a vzdělávací práce, spolu s ní mnohé organizace rozvíjejí také výzkumné projekty. 

 

Orangutaní mládě - Foto: flickr.com

Orangutaní mládě 

Foto: flickr.com