Co je to osud? Věříte v něj? :-)

01.12.2013 15:36
 

  Řekneme-li osud nebo o něčem prohlásíme, že je to osudové, míníme tím mimo jiné to, že je to nevyhnutelné. Je to můj osud, slýcháváme, tak se nedá nic dělat. Když člověk nechápe něco z toho, co se mu děje, nebo to neumí zm ěnit, říká, že je to osud. Osud je magické slovo, za kterým lze schovat ledacos.

Někdy se ptáme, proč se jednomu daří, na co sáhne, a jiný, ač se snaží vší silou, není odměněn odpovídajícím výsledkem ? Proč se z ničeho nic dostaví osudová rána a jindy se stane zázrak? Co nebo kdo naše osudy řídí ? Utváříme si svůj osud tím, jací jsme a jak se chováme , nebo to záleží ještě na něčem jiném ?

Každý člověk vnímá informace o své minulosti, budoucnosti nebo skutečnosti osvětlující stav věci v daném okamžiku jako významné. Je samozřejmé ptát se, kdo jsem, jaké jsou mé silné a slabé stránky, k čemu mne předurčují mé charakterové vlastnosti. Když se lidé v dnešní době zajímají o věštění, častou motivací bývá pátrání po smyslu a úkolu vlastního života. V hloubi každé lidské duše se skrývá přání uchopit vlastní osud, vědomě ho formovat a přetvářet. Je to sice věc velice obtížná, ale věřte, že ne nemožná !

Je osud každého člověka a pochopitelně i každého živého tvora předurčen nebo je utvářen pouhými náhodami a směsicemi různých vlivů? Je všechno výsledkem shluků náhod nebo to naopak má svou logiku ? Pravda je, že nikdo nezná spolehlivou odpověď. I v nejstarších dobách lidé věřili, že Bůh, sudičky, vyšší vůle určují lidský osud. Tyto „instance“ rozhodují o nás, ale nikoliv bez nás.

Představa, že člověku je dána svobodná vůle a v rámci svého osudu má možnost volby, je rovněž velice starého původu. A tak je pravdivé i tvrzení, že si o svém osudu rozhoduje každý sám. Měnit osud, do kterého jsme se narodili, pomocí svých rozhodnutí, sice lze, ale jen do určité míry. Mluví se o tom, že člověk dokáže svůj osud změnit zhruba o třicet procent (není to moc, ale někdy to může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí). Je to možná složité k pochopení, ale zkuste si představit, že všechny situace, které ve vašich životech mohou nastat, ty významné i ty obyčejné, jsou předem připravené a vy si z nich můžete vybrat. Výběr provádíte neustále, a to i tehdy, když si to vůbec neuvědomujete. Probíhá ve vašem nevědomí. Přitahujete k sobě okolnosti, které odpovídají vaším myšlenkám a náladám, skrytým přesvědčením.

Existuje teorie, která považuje naše myšlenky za atraktora (přitahovače) událostí, které nás pak v životě potkají. Děje se nám jen to, co si k sobě přivoláváme tím, jací jsme, jak přemýšlíme, jak si ukládáme zkušenosti, jaké emoce podporujeme.

TEST - VĚŘÍTE V OSUD?:-)

Někteří lidé jsou přesvědčeni o tom, že svůj život řídí podle vlastní vůle, jiní se domnívají, že všechny události v jejich životě jsou souhrou různých události, mají nějakou souvislost s minulostí, a nelze je nijak ovlivnit. Věříte na osud, nebo jste zastáncem názoru, že na to, jak bude váš život šťastný, jste zodpovědní jen vy sami? O tom se můž ete leccos dozvědět z našeho zábavného testu. Vyberte si vždy jednu z možných odpovědí a nakonec body sečtěte.

1. Když se vám v životě něco nepodaří? Komu za to dáváte vinu?
a) sami sobě 1
b) viníte za to osud 3
c) to záleží na míře vaší nespokojenosti 2

2. Věříte na věci mezi nebem a zemí?
a) myslíte si, že něco takového musí existovat 3
b) už jste se setkali s různými jevy, ale nepřikládáte jim žádný význam 1
c) naprosto ne 2

3. Nechali byste si předpovídat budoucnost?
a) raději nechcete vědět, co vás čeká 2
b) činíte tak pravidelně 3
c) na nic takového nevěříte 1

4. Věřili byste tomu, co by vám řekla kartářka?
a) jejími radami byste se nejspíš řídili 3
b) byly by to zbytečně vyhozené peníze 1
c) kdo ví, možná byste se nechali jejím doporučením ovlivnit 2

5. Spoléháte na svou intuici?
a) mnohokrát vám pomohla 3
b) na šestém smyslu zřejmě něco bude 2
c) našeptávání vnitřního hlasu pokládáte za nesmysl 1

6. Čtete horoskopy?
a) ano, dost často vám vycházejí 3
b) pokládáte to za zbytečnou ztrátu času 1
c) někdy vám připadá, že mají v něčem pravdu 2

VYHODNOCENÍ
6 - 9 bodů: Zdá se, že stojíte pevně oběma nohama na pevné zemi. Astrologii vnímáte jako něco, čemu se možná věřilo v dávných dobách, ale dnešek se podle vás ubírá jiným směrem, než abyste věřili na nějaké předpovědi z hvězd, kouzlům a čárům. Nejspíš patříte k prakticky založeným lidem, racionálním typům, co se potřebují o všem přesvědčit na vlastní kůži. Návštěva kartářky nebo vědmy v případě, že byste si třeba s něčím v životě nevěděli rady, u vás rozhodně nepřichází v úvahu
10 - 14 bodů: Jak naznačuje bodové skóre, vy se k magii, astrologii, okultním vědám nestavíte vyloženě negativně. Představují pro vás jisté lákavé tajemství, za jejichž brány byste možná někdy chtěli proniknout. Na druhé straně vás ovšem trochu děsí představa, co byste se dozvěděli, jestli by vám to nemohlo ublížit. Spíš za tím vidíte nepříznivé zprávy než poznání něčeho optimistického, co by mohlo člověka někam popostrčit a být mu k užitku. V žádném případě věštecké umění nezavrhujete. Pokud jste ještě nenašli odvahu oslovit člověka s nadpřirozenými schopnostmi, není vyloučeno, že se tak dříve nebo později opravdu stane.
15 - 18 bodů: Vaše odpovědi naznačují, že pohlížíte k lidem, kteří prokazatelně mají nadpřirozené schopnosti, s jistým obdivem a úctou. Zcela jistě věříte tomu, že se ve vašem životě nic neděje náhodou a chcete proniknout za kulisy tajemství. Není vám líto vynaložit peníze, abyste se ze své budoucnosti něco zajímavého dozvěděli. Zřejmě patříte k lidem, co už někdy služeb kartářky, vědmy, astrologa někdy využili. Právě na základě těchto zkušeností lze usuzovat, že jejich předpovědi ještě někdy využijete, neboť chcete vědět, na co byste se ve svém životě měli v budoucnosti připravit.

Veřejně dostupné - více zajímavostí naleznete na stránkách časopisu Spirit.